V.23 ”Studentfirande”

Vi håller koll på våra odlingslådor och nu börjar det hända saker. Våra solrosor växer och snart ska de få lite extra gödsel. Vi har många som vill hjälpa till.

Vi har fortsatt med bokstavsjakten på den interaktiva NetBoard. Här gäller att hitta alla små och stora bokstäver och mata larven med de rätta bokstäverna. Lite klurigt eftersom man måste programmera larven med hjälp av piltangenterna till höger. Utmanande och lite svårt, men varför ska allting vara enkelt?

Ja denna veckan har vi firat våra äldsta barn här på Ekebo. De slutar snart hos oss och börjar på förskoleklassen till hösten. Vi tog en cykeltur ner till kajen och där firades med glass och med ”utspark” i ruschkanan och ”studenterna” fick var sin  medalj. Alla var på strålande humör!!!!

Det här inlägget blir det allra sista för oss på Ekebo. Sommaren är i antågande och nu blir det sol och bad som gäller. Vi tackar alla som har velat följa oss här på bloggen och önskar alla en riktigt skön sommar!

V22. spelvecka

Den här veckan har vi spelat spel med bokstäver. Vi har använt oss av netboarden och tränat oss på bokstäver, en labyrint där man letar upp en speciell bokstav och hittar rätt väg, bokstavståget där man letar upp ljudet på första bokstaven och sedan lastar rätt ord på tåget. Vi har även lagt ut bokstäver på vår röda matta, fröken ljudar en bokstav och sen får ett barn i taget leta upp bokstaven som tillhör just det ljudet.

Vi har också tittat på rimord , och det tyckte alla var ett roligt spel. Vår beebot har också använts denna vecka. Det har varit mycket utelek på gården med Äppelbo och Lindebo . Vi har även varit på besök på våra nya avdelningar som vi ska börja på efter sommaren. Alla barnen var jättenöjda och tyckte det var spännande att leka med nya saker och träffa alla som dom ska gå med sen. Vi har riktiga konstnärer här på Ekebo, så här är en härlig bild som man blir alldeles varm av. Ha en fin helg alla barn och föräldrar.

V.21 Vårfest

Denna veckan har vi sått i våra odlingslådor. Barnen började allra först att plantera i maskrosor och andra blommor och blad. Men sen fyllde vi på med vår planteringsjord och därefter sådde vi solrosor. Efteråt vattnade vi noga och alla hjälpte till en liten stund. Någon körde skottkärran och det var fulla lass med ogräs.

Marcus vår vaktmästare behöver hjälp ibland och barnen älskar dessa tillfällen. Det är gott om små vaktmästare som vill hjälpa till och de får mycket beröm. Här är det ett bord som ska lagas och det går väldigt snabbt när alla hjälper till.

Vi har tittat på en väldigt rolig animerad långfilm som heter Småkryp. Barnen gillade att se den och skrattade så gott åt de tokiga myrorna.

På tisdagskvällen bjöd vi familjerna på vårfest. Det blev en otroligt lyckad kväll med nästan total uppslutning. Vi började med information om hösten därefter tipspromenad inne eftersom det regnade. Barnen fick hjälpa sina föräldrar med rätta svar och det gick lysande. Därefter minglade vi med äppeljuice, pölsehorn och puff puff. Sen hade vi sån tur med vädret eftersom det klarnade upp och vi avslutade med grillning ute på Fjärilens utegård.

Tack alla föräldrar och barn för en härlig kväll!!!!!!

V.20 Förskolans dag m.m

Nu var det dags för ett återbesök vid myrstacken för att kolla om dom ätit upp alla äpplen och allt strössel. Det hade dom! Vi hade lite nya godsaker med oss som vi bjöd myrorna på, äpplen och päron, mums för en myra.

Sen passade vi på att gå till ett av våra favoritställen i skogen, där stenarna och kojan finns. Där klättras och kryper och hoppas för glatta livet, så dit får vi gå flera gånger .Det var en härlig promenad i skogen , barnen letade efter skräp och hittade en hel del. Det byggdes även en eldstad av stenar.

Vi har spelat ett nytt spel, ett memory som man ska rimma på de olika bilderna och man ska hitta tre stycken.

Här kommer inbjudan till vårfesten nästa vecka! Hoppas vi ses och glöm inte meddela hur många som kommer!

 

 

V.19 Mera myror

Mera myror denna veckan. Vi har visat en spännande film om myran. Vi fick lära oss om den farliga myrsyran som de bedövar skalbaggar, flugor och gräshoppor med. Sedan blir de mat för myrorna. Vi ska besöka vår myrstack nästa vecka!

Här håller vi på med myrtillverkning. Nu vet alla att myran har 6 ben!!!

Vi har varit ute hela dagarna nu och det grönskar så fint i trädgården. Häggen blommar och det doftar ljuvligt. Barnen har kommit på att spannar på huvudet är högsta modet!

Förra veckan var vi på ny cykeltur. Denna gång cyklade vi till Räveboda strax utanför Urshult. Det var en skumpig åktur för barnen men det var inget som bekymrade dem…..de ville att vi skulle gasa mera!!!!!Vi stannade vid kajen och lekte en stund och fikade också.

På fredagen hade vi gympa med Saraa. Den kallas ”Jorden runt” och passar ju utmärkt till vårt tema i vår. Vi testade även lite Bamsegympa.

 

V18 MYRAN

Den här veckan har vi kört ett spel som heter skolplus på vår netboard. Det är olika spel med bokstäver och siffror, barnen är så duktiga och om det är nån kompis som kör fast finns det alltid någon där som kan hjälpa till.

Vi har tittat närmare på myran och myrstacken. Barnen fick måla en myrstack och hjälpa till att klistra upp olika saker som tillhör, tex. att myror äter äpplen och att dom har sex ben och är jättestarka.

Dagen efter gick vi till skogen och tittade på en stor myrstack, vi tog med oss äppelskrutt och strössel som vi bjöd myrorna på. Det tog inte lång stund innan äpplena var svarta av myror och strösslet började röra på sej. Det var kul att se och vi ska gå tillbaka nästa vecka och titta om något är kvar av äpplena. När vi gick tillbaka hittade vi en härlig glänta med en påbörjad koja som barnen provade att sitta i. Vi provsmakade även på harsyra som vi hittade i skogen, dom som vågade.

Ja, det var en härlig tur i skogen.

V.17 Marbotic-bokstäver

Vi har fortsatt med vårt Marbotic bokstavsspel. Det är väldigt spännande tycker barnen. Barnen lär sig ljuda så bra och i en av apparna i bokstavsspelet tävlar man mot kompis att snabbast hitta bilden med sin egen bokstav. Den som först kommer till 10 vinner. Barnen börjar också redan kunna skriva små ord och visst ser man att de är i ”kiss-o bajsåldern”.

Lpfö -18 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner.

Men vad står det här?……..Svar: Oliver

En dag gick vi på skogspromenad. Vi hittade mycket spännande på vägen…..vårblommor och småkryp.

Förra veckan var vi på cykeltur ner till kajen. Det var premiärturen med lådcyklarna och det blev bara en kort cykeltur denna gången eftersom batterierna inte var tillräckligt laddade. Men nästa gång blir det en längre cykeltur. Barnen tjoade och var jätteglada att få åka i ”lådan”.  När vi kom till kajen åt vi en banankaka som var hembakad på Ekebo och det var jättegod!

Här är det en riktigt bra jobb med samarbete som tema…..Alla jobbade en lång stund med att flytta denna långa stock. Några flickor pyntade håret med vårblommor…..och sen var det dans i trädgården….Det är mycket som händer hela tiden.

Vi har använt ett material som kallas ”Praxisalfabetet – hur bilderna låter”. Barnen var så snabba på att lära sig att ljuda. Vi fortsätter nästa vecka!

 

 

 

V16. Skogen och ABC

Vi fortsätter att jobba med bokstäver. Det har kommit en mystisk låda till Ekebo, barnen tyckte det var spännande. De tyckte att vi genast skulle öppna den. Det var en låda som vi beställt genom AV-media., däri låg en massa bokstäver och en padda och på paddan fanns olika spel där man skulle lägga bokstäver på  paddan. Man fick höra hur bokstäverna låter enskilt och tillsammans. Det blev många glada skratt när vi lade olika bokstäver och lyssnade hur det lät tillsammans. Vi har också använt ett hemmagjort spel som barnen tycker mycket om.

Vi har också varit i skogen och med oss hade vi vårat digitala förstoringsglas. I skogen hittade vi många spännande saker att titta på, till och med en skalbagge. Men det fanns även tid och utrymme för lek och bus. En lek som dök upp var att balansera på bänkarna och hoppa till nästa bänk, det var lite otäckt men man fick lite hjälp om man ville. Det var ett helt gäng med duktiga balanskonstnärer.

Hoppas det fina vädret håller i sej i helgen och att ni alla får en fin helg.

V.15 Påskrunda!

Denna veckan har vi fortsatt med våra bokstäver. Barnen börjar upptäcka bokstäver överallt vilket visar att de har stort intresse för bokstäver. Barnen börjar kunna läsa varandras namnskyltar riktigt bra vilket vi märker extra mycket i matsalen. Här håller vi på att pussla bokstäver på Avmedia Kronobergs inloggningssida som har så många roliga övningar. Vi hoppas att ni föräldrar använder er av Polyglutt Home Access som ni fick tillgång till för en månad sedan. Om ni glömt inloggningsuppgifterna finns de på vår anslagstavla på Ekebo.

Lpfö 18 -Förskollärare ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.

Vi spelar också en väldigt roligt ljudlotto som kan låta så här:

https://www.youtube.com/watch?v=pSEcUyMvy6U

Det gäller att lyssna noga på de olika ljuden och detta är första gången vi spelar det.  Det var väldigt populärt och det gick många rundor och nästa alla barn testade detta.

På tisdagen hade vi en väldigt skojig påskrunda. Den varade ca 1,5 timmar och innehöll många skojiga lekar. Vi hade äggstafett, stafett med fotboll, kasta med liten boll i munnen på en kanin(låda), pussla ihop olika ord ex fisk och sjö som hör ihop, kycklingarna o räven, kycklingdans och allra sist ballongrally (smälla kompisens ballong som satt fast i benet).

GLAD PÅSK! önskar vi alla stora och små!

V.14 Bokstäver och siffror

Nu är alla våra länder avklarade, så nu fokuserar vi på bokstäver och siffror mer än vanligt. Vi har letat nytt material att jobba med och alla barnen är riktigt nyfikna på att lära sej mer om detta. Vi ritar våra egna bokstäver och färglägger, vi skriver bokstäver i pärlor och mjöl på bakplåtar.

Vi har spelat ett spel som heter bokstavslandet där man letar upp bokstäver och lägger dom på rätt plats, sen får man försöka läsa det ord det blir med hjälp av en bild. Alla vill spela och tycker det är jätteroligt och blir så stolta när dom kan läsa. Vi har också provat på att spela spel med bokstäver och siffror på vår Netboard .  Man är en pingvin som hoppar på isflak från ett till tio, eller man är i en labyrint och ska hitta en speciell bokstav som man själv har valt, ja det finns många fler spel som vi ska prova framöver.

Ha det så bra i helgen allihopa.