V.2 Uppstart!

Nu har barnen haft jullov och det var riktigt skoj att träffas igen. Det känns som om alla har saknat varandra och alla rutiner känns bra. Barnen gör sina egna val och alla leker så fint med varandra. Här är ett dagsschema och just denna dagen hade vi en födelsedag som vi firade.

När barnen gör sina egna val har de ganska många aktiviteter att välja på. Här har några valt dans och vi använder NetBoard till detta. Det är full fart på dansen och sånger som vi tränat på. Rörelsesångerna var ”Huvud, axlar, knän och tår” och ”Vi gick in i en affär”.

En dag ville barnen lära sig att skriva sina kompisars namn. De hade nämligen tänkt att bjuda kompisarna på kalas (utan föräldrarnas vetskap).  Alltid kul med överraskningar och kalas är alltid spännande. Så de skrev av namnen som finns på lådorna. Många snygga bokstäver blev det!

Vi skulle vilja be er föräldrar att kolla extra noga på era barns stövlar. Det saknas nämligen ett par som dessutom var namnade. Vi hoppas att de kommer till rätta.

V.51 Dans kring lilla granen!

Nu börjar det närma sig julafton och barnen är väldigt förväntansfulla. Vår egen tomte hittade på ett busigt trick idag. Det är sista dagen han är här i sitt lilla hus. Han hade slängt runt chokladtomtar i alla rum och barnen fick leta upp dessa. De smakade riktigt gott och tillsammans med pepparkakor och klementiner blev det ett riktigt julkalas.

Vi dansade kring den lilla granen och det funkade riktigt bra. Vår stora gran lät vi stå kvar i hörnan. Vi dansade till fiolmusik och det funkade riktigt bra. Vi dansade ”Nu är det jul igen”, ”Vi äro musikanter”, ”Räven raskar” o ”Prästens lilla kråka”. Till slut lekte vi ”Bro bro breja” och några av barnen blev fångade i bron och fick då avslöja sin kärestas namn…..flera av dem svarade mamma och pappa!

Nu vill vi önska alla stora och små en riktigt

GOD JUL o GOTT NYTT ÅR!

 

V50. Julmys

Tänk er att vakna upp, titta ut och se att hela världen är vit, och tänka på att snart är det jul. Det är vi inte så vana med, men i år blev det så(dock bara för en kort stund). Men vi har verkligen passat på att vara ute och busa i snön. En dag var det ett helt gäng som bestämde sej för att bygga igen lilla rutchkanan med snö. Sagt och gjort, det blev många snöklot som dom täppte till alla hålen. Barnen var mycket nöjda med sitt resultat.

Trots restriktioner fick vi till lite Lucia. De ”stora” barnen på Ekebo har tränat julsånger med barnen på Lindebo. På Luciadagen lussade dom på alla avdelningarna, vilket var mycket uppskattat av oss alla. 

Vi har också en språkstödjare här som hjälper våra arabisktalande barn att lära sej kommunicera på arabiska och svenska. Det är mycket uppskattat av barnen och dom gör många roliga saker. I veckan nu har vi även firat födelsedag, då sjunger vi hänger upp ballonger och sätter fram den svenska flaggan på bordet, sen blir det att dyka ner i presentlådan och välja en liten present.

Pysslet är på gång, och vi har tillverkat fina Rudolfrenar, Vi målar också julbilder. Snön är nu borta men vi önskar att det kommer lite

vitt till jul. Ha världens bästa helg.

V49 Lussebullebak!!!!!

Äntligen snö! Oj så skoj barnen har haft denna veckan. Det har varit pulkaåkning i ”stora” backen på Fjärilen, men även här på Ekebo. Barnen har skottat, samlat snöbollar och dragit runt varandra på pulka. Vi hoppas inte snön töar bort nu för visst blir det lite julstämning med snö.

Barnen har tillverkat vackra snölyktor med glitter och silkespapper. Så här fint lyste det i fönstret. Det blev riktig julstämning! Varje dag öppnar vi godiskalendern och det är förstås väldigt spännande. Nu är det inte så många dagar kvar till julafton och alla barn gillar att få brev från vår egen hustomte. I ett av breven stod det att han väldigt gärna ville få smaka på lussekatter och så fick det bli!

Så på fredagen var det dags för stora ”lussebullebaket”. Det luktade jättegott på Ekebo! Vi provsmakade dem och de var så goda. Vi äter upp resten på måndag då vi firar Lucia tillsammans med Äppelbo och Lindebo.

 

 

 

V48. NORDPOLEN

Vad passar väl inte bättre i dessa tider än att besöka Nordpolen. Sagt och gjort nu reser vi till tomteland, vi började som vanligt vår resa i Urshult och vips så var vi på Nordpolen, och där träffade vi Tomten, hans Nissar och renarna. Tomten berättade att han får miljoner brev varje år av barn som önskar sej allt möjligt. Vi fick se hur renarna bor och att det var massa snö som man kunde busa i.

 

Vi har fått ett nytt spel som heter räkna med bajs. Barnen tyckte det var jättekul(såklart) När man lagt rätt antal bajsar så skulle man prutta med munnen, vi kontrollräknade för att se om det var rätt antal, och var det det fick man en bajskorv . I onsdags flyttade Nisse in på Ekebo, han skriver brev till barnen och hittar på en massa bus ända fram till jul. Och nu blir det julpyssel för hela slanten. Några barn har målat fina julkulor och på baksidan blev det fina flaggor, julkulorna hängde vi i fönstret , så det blev riktigt juligt.

En dag städade barnen ihop alla stolarna i legorummet, det skulle bli en koja, och jösses vad dom kämpade och slet för att få in allt. Starka och påhittiga barn ni har. Ha en go helg.

V 47 Mera Holland

Denna veckan har vi kollat lite på kartan efter landet Holland. Att det är så vackert där vet vi ju redan. Det som är lite speciellt är alla vackra träskor som säljs där. En dag berättade fröken om att det även finns träskor i Sverige. Vi tittade på en väldigt gammal sko som säkert var 100 år gammal. Barnen fick prova den, inte så bekväm. Det som också är häftigt och kreativt är ju att det går att bygga träskofioler av dessa. Det var inget av barnen som kunde gissa att det kan byggas musikinstrument av dessa gamla tofflor. Fröken spelade på två olika instrument och barnen fick lyssna på om de hörde någon skillnad och det gjorde de. Ett av instrumentet klingade ljust med resonanssträngar och det andra utan medljudande strängar var lite mörkare i tonen.

På onsdagen var det en lång stund med dans! Barnen var riktigt sugna på detta och därför fick de ha stort medbestämmande över sin dag. Vi testade ”Abolladansen”, ”En hatt”, ”Se makaroni”, ”Trojkadansen”, ”Om det börjar regna”, ”Boogierock” och ”Vipp på rumpan-affär”. När fröknarna blev trötta och fikade fortsatte barnen med dansen en liten stund till. Jättekul!

På torsdagen tränade vi på luciasångerna. I år blir det alla 5-åringar på Lindebo och Ekebo som ska få lussa på småbarnsavdelningarna på Fjärilen och även på Ekebo/Äppelbo. Det blir på måndag den 13 december kl. 9:00. Men givetvis sjunger vi även tillsammans med våra yngre barn.

Efter vi sjungit och spelat var det dags för barnen att få spela på synten. Det var mycket uppskattat och barnen spelade en hel del nya kompositioner men även kända låtar.

På fredagen var det fest med goda kakor från Holland och vi tittade på en film med folkdans. Dansarna hade träskor på och det var en skojig dans med mycket klampande!

Glöm inte lämna julledighetslappen för barnen, vi ska snart planera personalschemat för mellandagarna.

Ha en fin första advent!

V.46VI FAR TILL HOLLAND

Den här veckan har vi flugit till Holland eller som vi berättat för barnen att det här landet har två namn. Det heter också Nederländerna. Vi har tittat på väderkvarnar ,tulpanfält och kanalerna, vi tycker att det är väldigt fint i Holland.

Vi fick lära oss att i Holland gör man nåt speciellt när man får bebis. Man klär trädgården med ballonger , blått för pojke och rosa för flicka Därefter bjuder man familjen på ett slag kaka med  rosa/blåa kulor, som vi tillverkade här på Ekebo ,med hjälp av tillhörande grejer som vi fått av av familjen som har anknytning till Holland. Tack snälla ni för ert engagemang.

Vi har även tränat på kullerbyttor, det blev en knut av barnen. Beeboten var en gammal nyhet som vi plockade fram ,med en ny spelplan, det var jättekul och spännande. där fanns en farlig spindel och laddningsställe  och man fick även honungsbitar att samla på. Nu börjar det dra sej mot jul, så skulle vilja att ni föräldrar tar med er en liten glasburk, gärna tvättad och utan etikett. Tack på förhand. Ha en bra helg allihopa.

V.45 Spökdjuren!

Här är lite bilder på barnens spökdjur. Vi använde saltdeg,  vattenfärger och plastögon! Spökdjuret är ett häftigt litet djur som ser bra i mörker och kan svänga sina tunna öron och på så sätt kunna lyssna riktigt bra. Djuret jagar små insekter! Vi har också studerat flygplan på himlen, här hittade vi spår efter två flygplan som bildade ett fint mönster

I tisdags hade vi lite sångsamling och sjöng  önskesånger. Massor av skönsång blev det. Idag ska vi tack av vår apl elev , som har varit hos oss i fem veckor, hon bjöd alla barnen på glass, och vi hade fixat en liten överraskning till henne.

V.44 HÖSTLOV

Den här veckan har det varit höstlov så det har inte varit så många barn här(av olika orsaker).Vi har myst ,varit ute och lekt, fortsatt på våra spökdjur. Ett barn kom på att det är dax att träna inför vasaloppet. Tänk vilket bra hittepå när det saknas skidor och snö.

Med det skrivet så  hoppas vi att alla barn som varit sjuka och alla barn som varit lite extra lediga har en bra helg och att vi ses nästa vecka.

V.43 Vi reser runt i världen!

Denna veckan gick resan med hjälp av Google Earth till Filipinerna. Vi var alla nyfikna på detta landet och ett av barnen hade varit där! Vi tittade på naturen och upptäckte att det var otroligt vackert där. Alla blev badsugna! Vi tittade på en film om den stora valhajen och sååå fantastisk den filmen var!

Efter den filmen tittade vi på en väldigt rolig nationaldans från Filipinerna som heter ”Tinikling”. Vi kollade först på filmen och snart ville alla testa att dansa den. Men vi dansade utan pinnarna. På riktigt användes pinnarna i dansen och rytmiserade musiken . Det var en ganska akrobatisk dans.

Vi kollade även en film på ”Spökdjuret” som är en liten lustig krabat som finns på Filipinerna. Alla ville göra ett sådant djur i saltdeg och så fick det bli! Just nu är de i torkskåpet!

En dag var vi bjudna på Halloweenfest på Äppelbo. Det var jätteskoj och jätteläskigt. Några av barnen blev riktigt rädda när de träffade ”Sommarskuggan”. Men efter en liten stund upptäckte vi att det ju var fröken Frida som klätt ut sig så bra! Vi fick lyssna på en rolig saga om spöken som ändrade färg allt eftersom de fick olika mat. Tokroligt! Sen var det dans och popcorn, chokladbollar och saft!

Några av barnen hade sminkat sig och flera hade klätt ut sig till festen!

Denna veckan har vi ägnat oss lite åt matte! Här är en räkneövning som går ut på att lägga rätt siffra vid rätt antal! Myrspelet är ett annat hemgjort spel där det gäller att samla guldägg från mamma Myra.

Vill påminna er om att nu på måndag 1/11 har vi ”stängningsdag” på förskolan.