Enkätens resultat

Tidig i våras fick barnen på fritids fylla i en enkät om hur man trivdes på fritids, om man känner sig välkommen till fritids mm.

Resultaten är mycket bra! Barnen på vårt fritids känner sig trygga och barnen kan prata med oss vuxna på fritids och att vi lyssnar på dom. Barnen känner att dom får komma med förslag om vad vi ska göra på fritids och att dom tycker det är roligt på fritids. Barnen trivs helt enkelt hos oss! Det är vi väldigt glada över och det är det vi jobbar för!

En fråga som var aningen svag var: Jag vågar säga vad jag tycker. Där 86% svarade att dom vågar säga vad dom tycker.

Vi jobbar hela tiden med detta men nu jobbar vi lite extra med frågan. Genom att diskutera i smågrupper, läser upp och utmanar barnen i olika dilemman.

Vi samlade alla 1:or där vi läste upp 5 olika dilemmor. Barnen fick stå i mitten av rummet och sen var de fyra hörnen olika svar. Exempel: ” Jag ser att David är elak mot Karl på skolgården. Vad gör jag?” * Jag går fram och säger till David. * Jag säger till en vuxen. * Jag bryr mig inte för det gäller inte mig. * Egen lösning.

Barnen fick nu gå och ställa sig i det hörn dom själva tyckte var det bästa svaret. Så här lät några av kommentarena från barnen som valde egen lösninghörnet: ”Man ska inte lägga sig i utan säga till en vuxen.” Någon annan sa ” Slutar inte du så säger jag till en vuxen.”

Samtidigt kommer diskussionen upp om att man ska våga säga vad man tycker och att våga stå på sig när man vet att nåt inte är rätt.

Det kommer upp flera situationer och diskussioner som vi pratar om och det är nyttigt för barnen att få prata och lyssna på vrandra.

 

Ur Lgr 11: 2.1 Normern och värden. Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Enkätens resultat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.