Tusen tack!

Tack, tack, tack för den fina blomman! Den kommer att få en speciell plats i min trädgård. Det är precis som om den som köpte blomman visste om att vi ska ta ner häcken och sätt spalje med clematis där istället. Nu är det bara att sätta igång med projektet. 🙂

Tack för att jag har fått ha ditt barn de här åren. Det har varit tre fantastiska år.
Barnen fick med sig sitt omdöme idag och även en liten ”minnespåse” med mycket symbolik.

Nu går vi mot en sommarledighet som jag hoppas blir härlig med mycket sol, bad, vila och lek.

Jag skickade med barnen ytterligare en gång att de får inte glömma att läsa i sommar.

En skön sommar önskar jag er alla!
Karin

ps. Skolan börjar igen onsdagen den 19 augusti. Då tar Anette emot klassen. ds.

Lyckad klassträff

Vilken klassträff det blev i torsdags! Det var verkligen lyckat! Jag var så glad och nöjd när jag körde hem. Tänk att alla kunde med så kort varsel. Maten var god och det var mysigt att sitta i klassrummet och äta. Vi sa att vi skulle haft madrasser med oss så kunde vi ha sovit över om det inte hade varit coronatider. Tusen tack säger vi till Axels mamma och storebror som hjälpte oss med transporten utav pizzorna. Efter maten lektes det kurragömme inne på skolan, ett efterlängtat önskemål som kunde infrias. Sen gick vi ut för att leka ”Spion och general” och som avslutning spelade vi brännboll. Jag funderade igår över varför jag hade träningsvärk i benen kom sedan på att jag hade ju spelat brännboll. 🙂
Barnen har i veckan fått reda på att de kommer att få en ny klasskamrat till hösten. Det är en tjej som heter Diana.
Ja och nu går vi in i den sista veckan för klassen på lågstadiet. Det är inte klokt vad tiden har gått fort!

Ha en fin kommande vecka!
Karin

klassträff

Imorgon träffas jag och klassen i klassrummet kl. 17:30. Vi börjar med att äta pizza som vi hämtar från Postmästarn. Vi tar pengar från vår klasskassa till mat och dryck. Sen kommer vi att vara ute och ha en del aktiviteter. Kläder efter väder och bra skor är att föredra. Klockan 20:00 skiljs vi åt.
/Karin

ändrade tider

Hej på er!

Nu går vi in i slutspurten utav terminen. Den här veckan har vi startat upp två nya områden, antik och nordisk mytologi och Pippi 75 år. Vi har även haft deltester i svenska och matematik. En del tid har även gått åt till att prata om hur man är mot varandra och vuxna när jag eller Åsa inte är på plats.
I fredags pratade vi sådant som kan vara pinsamt att berätta för klassen och varför.
Jag kommer att gå upp i tjaänst de två sista veckorna. Jag jobbar även tisdag och onsdag fram till och med lunch. Åsa och jag kommer att dubbla på de lektionerna.

Ha en bra vecka!
/Karin

balans och gaser

I veckan har vi lärt oss om vad som behövs för att man ska kunna hålla balansen. Vad kan man ha för nytta utav en hävstång? Ja fråga ditt barn så får du höra.
Carolin, bibliotekarien, var här i onsdags och jobbade med källkritik. Då berättade hon en helt otrolig historia om hur en ladugård i Tyskland sprängdes av kossornas fisar och rapar i kombination med statisk elektricitet. Ja det är faktiskt sant!
Den här veckan har det jobbats med sj-ljudet. Barnen fick skriva ”sjukhistorier”. Det blev både berättelser och serier.
Idag på so:n gjorde vi en övning där vi kastade ett garnnystan emellan oss. Den som hade kastat det skulle säga en sak som man var bra på och en som man var mindre bra på. När alla hade kastat hade vi som ett spindelnät emellan oss som nu skulle redas upp. Då kastade vi garnystanet baklänges så den som fick det sist började, till slut var hela nystanet uppsnurrat igen. Nu gällde det att man hade lyssnat och kom ihåg vad kompisen innan hade sagt till en för det skulle upprepas. På så sätt tränade vi på att säga vad vi är bra på och inte är bra på, samarbete, kasta, fånga och minnet.
Idag har de fått skriva berättelse och göra ett test i matematiken som handlade om geometri. Jag upptäckte att när vi är klara med klockan så ska vi repetera de geometriska formerna, omkrets och area.
Barnen har börjat fråga om vem som ska ha dem i klass 4. Nu är all formailia klar och vi kan gå ut med det. Det blir Anette Grahn som tar över rodret till hösten.
Även i år finns det möjlighet att gå på gratis sommarsimskola, se bifogad fil.


Nästa vecka är en kort vecka och jag kommer därför inte att skriva något veckobrev då.
Jag önskar er en trevlig helg och en skön långhelg nästa helg!

Karin

Tj-ljudet och stafettskrivning

På so:n har vi jobbat vidare med järnåldern. I veckan har de bl a fått göra en namnsskylt i runskrift.

Vi har haft ett läsförståelsetest i svenskan. Den här gången var det en faktatext som de fick läsa. Klassen har gjort en tj-ramsa med Åsa:

Treans tj-ramsa
Tjena, tjabba, tjatiga klassen
Tjena, tjabba, tjusiga klassen
Tjejerna är få fast bra
Killarna tjatar varje da´

Idag har vi haft stafettskrivning. Det går till så att man börjar skriva sin berättelse och efter en tid (i vårt fall 2min) stoppar man. Man viker sitt papper så att bara den sista raden syns och sen skickar man det vidare till en kompis. Nu har man en ny berättelse som man ska fortsätta på men man ser bara sista raden. Så fortsätter det tills man får tillbaa sin egen igen. Det blev väldigt roliga berättelser.

På matematiken har vi tränat vidare på klockan. Nu är det digital tid som gäller, hel, halv och kvart. Vi har spelat klockbingo. Vi har även haft 2st test.

Dagen idag avslutade vi med so. Vi tittade på en kort film som handlade om en tjej som inte blev hörd i klassen. Efter filmen diskuterade vi hur man kan göra för att bli sedd och hörd och vad andra kan göra för att alla ska bli sedda och hörda. Det var väldigt bra lösningar som kom fram.

Därefter pratade vi om hur man beter sig på sociala medier. Vi pratade även om vad som är lagligt och inte. Det kom fram att mer än hälften av klassen har någon gång blivit utsatt för kränkningar på nätet. Några erkände att de har utsatt andra för kränkningar. I klassen har de en grupp på snapchat som de kallar för klass 3. Det kom fram att alla är inte välkomna att vara med i den. Vi pratade då om att då kan man inte kalla den för klass 3 och att det inte är schysst att några inte får vara med. I den gruppen förekommer det mycket hårda ord mot varandra. Jag uppmanade barnen att de ska berätta för någon vuxen hemma om det förekommer hårda ord/kränkningar på socialamedier eller sms. Prata gärna med barnen hemma om hur man ska bete sig på sociala medier.

Vad det gäller årets skolavslutning så blir det inte som vanligt i år pga corona. Vi kommer att göra dagen till en trevlig dag att minnas men inga föräldrar får närvara. Dagen börjar vid 8:45 och bussarna går hem kl.11:00.

En sak till som inte går att genomföra pga rådande tider är övernattningen på Holmarna.
Vi har ju även en del pengar i klasskassan som vi skulle göra något roligt för. Vi får klura i klassen på vad vi kan hitta på för dem inom skolans ramar i vår eller om vi sparar det till mellanstadiet och att jag gör något tillsammans med dem då. Det är mycket som ställs på ända i dessa tider.

På måndag får ni hem samtalstiderna men jag länkar dem här så vet ni redan nu vilka tider det är som gäller. Det är samtal via telefon som gäller.

Trevlig helg!
Karin

vår?

Idag sjöng vioch hurrade för våren. Vi var överens om att vi behövde sjunga ordentligt för att våren ska komma tillbaka. Hu så kallt det var! Det var verkligen stor skillnad mot förra veckan.
Idag har vi gjort ett läsförståelsetest som skulle ha ingått i de nationella proven. Vi kommer fortsätta med de andra delarna i svenska i nästa vecka och även köra igång med matten.
I matten har vi fortsatt med klockan. Vi är i princip klara med den analoga klockan och nästa vecka börjar vi med digital klocka.
I arbetet om järnåldern har vi pratat om hur vikingarnas kläder såg ut. Arbetsboken i svenska är så gott som utgjord så nu utgår vi mycket ifrån serien Livet i bokstavslandet. Den här veckan har vi pratat om en eller två konsonanter och hårda och mjuka vokaler .
Carolin, skolbibliotekarien, var i klassen igår och pratade igår om källkritik och informationssökning. Hon kommer två onsdagar till och jobbar med barnen om detta.
Utvecklingssamtalen kommer att ske i slutet av maj och i dessa tider blir de via telefon. Jag kommer att skicka ut en lapp med samtalstider i slutet av nästa vecka.

Trevlig valborg!
Karin

utomhusaktiviteter

Den här veckan har vi varit ute en hel del. Man får ju passa på när vädret är så fint och sen är det ju bra i dessa tider att vara utomhus.
Igår på No:n repeterade vi lite vårblommor genom att gå en tipspromenad om dem. Barnen var mycket duktiga på det.
På matten har vi fortsatt klockkursen. De är väldigt arbetsvilliga och går in för det när vi jobbar med klockan. Den här veckan har vi jobbat med 5 i, 5 över, 10 i osv. Det är inte helt lätt så träna gärna lite hemma.
Vad det gäller det sociala har det varit lite småtjafsigt. Man hakar upp sig på småsaker som byggs upp till en stor grej. Vi hoppas att det går över över helgen. 😉

Någon rättstavning blev det inte i veckan pga att jag blev sjuk förra helgen och krafterna räckte inte till till att fixa det och sen tyckte jag att de skulle få för lite tid till att träna om de hade fått den senare i veckan.
Jag hoppas att det går bra med läsläxan.

Veckan avslutades med att vi gick till basplatsen tillsammans med klass 1 och 2. Där gjorde de en gruppövning som kallas naturring. Gruppen hade en rockring som de la ut någonstans på marken. De ritade av det som var i ringen och skrev även upp sakerna. Övningen var uppskattad, klassen tyckte det var roligt att vara tillsammans med de andra klasserna på lågstadiet.
Sen blev det fri lek. Flera passade då på att gå trollstigen för att hälsa på trollen.

Trevlig helg!
Karin

vårens högtider och lilla aktuellt

I veckan har vi jobbat med vårens högtider t ex påsken och ramadan genom att titta på film och göra fina affischer som nu hänger på klassrumsväggen. I matten har vi spelat mattespel bl a klockspel. Vi var överens om att vi ska nu lägga extra tid på klockan så nu har vi klockkurs ett tag framöver.
Oj vad vi har tränat meningsbyggnad! Det är inte alltid helt lätt att få orden i rätt ordning och sen är det det där med stor bokstav och rätt skiljetecken också.. 😉
Två grupper till har haft samtalsövningar. Nästa vecka hoppas jag att vi kan avsluta den delen.
Det har blivit lite av tradition att vi tittar på Lilla aktuellt skola. Idag handlade det om Adam Allsings bortgång i Covid-19, många i klassen hade hört talas om det. Hur man skiljer på pollenallergi och förkylning tog man också upp. Såhär i Coronatider är det ju högaktuellt. En annan viktig sak som man tog upp i programmet var det fula språket som används på nätet. Övervägande delen i klassen har hört fula ord när de t ex spelar spel på nätet och flera har också själva använt olämpliga ord. Vi diskuterade det en lång stund vad man ska tänka på när man spelar spel online, chattar m.m. Att visa för en vuxen om man blir utsatt på nätet, blocka, ta bort någon och anmäla var det som kom upp som viktiga saker att tänka på.
I slutet av dagen fick de i uppgift att skriva ner fem saker som de tycker att de är bra på, inte helt lätt. De fick sedan välja ut två av sakerna de hade skrivit upp som de fick berätta om för klassen. Vi hade sedan en diskussion om varför det är lättare att tala om vad man tycker att man är dålig på än det man är bra på. Vi var överens om att man behöver träna på att det är tillåtet att tycka att man är bra på saker. Klappa sig lite på axeln ibland.
Veckan avslutades som vanligt med att vi dansade loss i Just Dance.
Läxan som barnen hade i veckan är det flera som inte har gjort. Jag har förlängt inlämningstiden till på tisdag. Om man har bekymmer med att logga in så skicka ett sms så ska jag försöka fixa till det.

Trevlig helg!
Karin

bronsåldern

Den här veckan kan vi sätta check på bronsåldern. Veckan efter påsklovet tar vi sikte på järnåldern.

På musiken sjöng, joddlade och spelade de på burkar och muggar.
Elevens val blev en blandning av städa lådan, pyssla och måla.

Matteboken är så gott som utgjord. Idag hade vi ett avstämningstest på det sista kapitlet i boken.
Idag har två grupper med tre barn i varje haft en samtalsövning.

Igår och idag har vi pratat en del om corona. De hade mycket frågor och funderingar. En del av barnen är oroliga. Vi tittade på förra veckans och denna veckans Lilla aktuellt skola där de tog upp en del om corona.

Vi avslutade veckan med att dansa in lovet med ”Just dance”.

En liten påminnelse: Ni som inte har skickat med ”kontraktet” tillbaka till skolan, gör det så fort som möjligt efter lovet. 🙂

Glad Påsk!
Önskar jag er alla och hoppas på att ni får vara friska.

/Karin