V 24 och 25 Mys och Bus veckor.

Sista skolveckan och första veckan på sommarlovet sätter sin prägel även i vår verksamhet. Vi fortsätter som förra veckan med besök i Förskoleklassen och att ”Ekebobarnen” hälsar på hos oss. Eftersom detta är sista veckan då vi har hela gruppen i verksamhet (då några går på ledighet nästa vecka) så myser och busar vi lite extra vilket gjorde att det i Tisdags var det en grupp av barnen som gjorde en överraskning till övriga gruppen nämligen att baka äppelpaj som vi fick till efterrätt efter middagen- vilken överraskning och vilken härlig fest vi fick helt spontant!

Tack vare våra generösa föräldrar kunde vi i onsdags gå till bageriet. Alla fick välja en kaka, precis vad man ville som vi sedan tog med oss tillbaka till Lindebo och fikade på. vi har ”lärt oss” under året i vårt tema ”Rörelseglädje” att det är superviktigt att ta hand om sin kropp och sin knopp viket innebär rörelseglädje, njutning av härliga upplevelser och god mat och godsaker. Man kan, precis som vi pratat mycket om, äta vad man vill men inte när som helst eller hur mycket som helst.

Vi har också tagit en promenad ner till affären och handlat glass och plockat blommor till midsommarstången på vägen tillbaka längs med kajen. På onsdagen blev det midsommarfirande på Fjärilen med dans kring midsommarstången och jordgubbar med glass till.

Ute har vi erbjudit vattenlek för dem som vill med en vattensprutande bläckfisk och vattenpumpen nere på Ekebogården. När vi inte njutit av det vackra vädret har vi haft måleriverkstad inomhus med nya målarbilder och Quiver, målarbilder som blir levande tack vare deras app.

Vi tackar för oss för denna terminen och önskar er alla en härlig sommar och att det blir en rolig skolstart för er i förskoleklassen i höst.

v 23 Inskolningar

Mycket av verksamheten just nu handlar om vänja sig vid att det till hösten väntar nya äventyr för vår nuvarande Lindebogrupp och det innebär att avsluta och ”knyt ihop påsen” här hos oss och att bli trygg i tanken på det nya. Därför har vi varit på besök hos förskleklassen och fritids för att kolla in lokalerna och för att lära känna personalen där. Tanken på att lämna det trygga och ”gamla” kan vara både läskig och spännande men när vi hade varit på besök så tyckte alla att nu kändes det bra och spännande och det är ju det som är meningen.

Vi har också verksamhetsmässigt börjat att avsluta. Vi har ju under hela detta året haft rörelseglädje, språket och matematiken som utgångspunkter för verksamheten och tillsammans med alla våra barn och deras familjer hade vi i måndags kväll en härlig avslutning i form av ett springlopp-Bamseloppet och en härlig picknick i gröngräset efteråt. Alla som ville sprang, först ett lopp där Lindebobarnen sprang och föräldrar och syskon hejade och sen ett för alla andra som ville. Innan loppet hade vi uppvärmning tillsammans då vi använde oss av rörelsesångerna som vi haft i verksamheten under året och det var Lilleskutts kusin, Bamses sjörövarkompisar och barnen som visade hur dem gick till. Efter loppet fick alla barn och syskon medalj och de vuxna fick kaffe. Det blev en härlig kväll innan åskan dundrade in

Till hösten kommer en ny barngrupp att bli ”Lindbobarn” och de är också här och hälsar för att bli bekanta med Lindebo och oss som jobbar här. Det är en härlig känsla att växa, bli större och äldre och erövra nya utmaningar vilket det innebär att börja i en ny verksamhet.

För övrigt har vi låtit det härliga vädret styra dagarna också. En dag blev vi extra busiga och hade vattenballongskrig ihop med alla barn på Ekebo 270 vattenballonger fyllde vi med vatten sen var det fullt ös för alla som ville vara med. Vi har också testat den nya vatten bläckfisken som vi kunnat skaffa tack vare våra generösa föräldrar, oj vad rolig den var! Vi hoppas på att vädret ser till att vi kan använda den mycket i sommar.

Trevlig helg.

v 22

Våren är här med full fart och i en verksamhet som den här innebär ju det också ”inskolning och utskolning”. Gruppen som ska börja här efter sommaren börjar hälsa på oss här på Lindebo för att på så vis känna sig lite ”varma i kläderna” redan från början. Vi har också haft drop-in fika där föräldrarna också var välkomna. Så roligt att så många hade möjlighet att komma. Vår grupp ska nästa vecka hälsa på hos fritids och förskoleklass.

Våren inspirerar också till nya sånger som vi sjunger, bland annat den här:

I onsdags åkte sista gruppen buss till Mårdslycke i Tingsryd. Tyvärr var lekplatsen avspärrad på grund av underhållsarbete. Istället spelade vi fotboll, kubb (Barnen mot fröknarna) och provade träningsredskapen som finns utomhus och så fick alla barnen förstås välja varsin glass.

Glöm inte familjekvällen på måndag där vi ska springa Bamseloppet! Trevlig helg på er!

V 21 Teater

Det har varit en vecka full med massor av ”roligheter” som teater, bussutflykt, födelsedagskalas mm.

Tingsryds bibliotek har bjudit att 3-6 åringar i kommunen på Teater och i Tisdags var det vår tur att få se teatern Kompis i församlingshemmet. Barnen tyckte teatern var bra. Den handlade om Alvin som skulle flytta och hur svårt det kan vara att skaffa nya kompisar och hur man kan göra för att det ska gå lite lättare. Ett ämne som ligger oss alla nära.

I onsdags var det en ny grupp barn som fick åka buss till Mårdslycke i Tingsryd. Det blev en jättehärlig fm med glass, lek o bus i det fina vädret.

I torsdags hjälpte flera utav barnen till att baka kringlor. Nästa vecka kommer nämligen de ”nya Lindebobarnen” och deras föräldrar på drop -in fika.

Vi samlades och sjöng några fina sommarsånger. Bla Idas och Pippis sommarvisor. Oj vad vi då längtade efter sommaren och bad.

Kreativa barn som skapar och bygger!

En skön helg önskar vi er!

vecka 20

Denna vecka inledde vi som vanligt med ett gympapass som bestod av en stafett som barnen ville köra om och om igen. Vi delade gruppen i två lag, placerade en plint i ena delen av gympahallen och bakom plinten placerade vi koner som vi sedan la några ärtpåsar under. Det lag som fick ett bestämt antal ärtpåsar i sin rockring, vann! En och en sprang fram och lyfte på en kon och fanns det en ärtpåse tog man den med sig till sitt lags rockring, fanns det ingen ärtpåse fick man springa tillbaka till sitt lag och nästa lagkompis fick springa fram.

Senare i veckan var vi på Ekbackas lekplats där en rolig skattjakt väntande. Vi hade valt ut olika saker på Lindebo som till exempel pusselbitar, skedar och gafflar. Vi hängde upp sakerna i snören och sedan placerade ut de på olika ställen på lekplatsen. Barnen blev indelade i par och fick ett papper som bestod av 12 olika bilder där vi genom InPrint letat upp bilder och gjort det tydligt för barnen vad man skulle leta efter och hur många. Genom diskussioner efteråt där barnen fick berätta hur många och vilka saker de hade hittat och hur många saker som saknades så fick vi en skattjakt där vi både tränade språkförståelse ,taluppfattning och förmågan att räkna.

En annan spännande sak som händer nu under våren är att vi kommer att få åka med i klass 6 buss när de ska till Dackeskolan på språkval, fast då hoppar vi av i Mårdslyckes camping för att vara där och leka och äta glass. Tack vare att våra föräldrar och andra anhöriga var så givmilda på luciashowens frivilliga utträde så har vi nu möjlighet att ha ”glassfrossa” på Mårdslyckes camping. Ideen till detta föddes av våra barn en dag i våras då vi var på skolgården och Lindebobarnen såg bussen komma och då säger flera av dem att de aldrig hade åkt buss och skulle vilja göra detta. Så i samarbete med Urshultsskolan och Tingsryds buss kunde vi göra detta möjligt. Tre onsdagar framöver kommer vi i små grupper göra denna utflykt.

För övrigt har barnens intresse för Green Screen vaknat igen viket gör att de nu när de är bekanta med det kan jobba mer självständigt- vilket ger en helt annan känsla , det är så roligt att visa filmerna för varandra sen.

Bygglek är också ett stort intresse hos Lindebobarnen både med lego, pluzz pluzz, kapplahstavar, geomag och med vanligt papper och klister.

Geomag

Trevlig helg.

V19 Lindebo på turne´

För ganska många veckor sedan ringde dom från Äppelgården. De hade hört att att Lindebobarnen var så duktiga på att sjunga och dansa. (Och det stämde ju såklart!) De ville att vi skulle komma och visa upp det. Så i tisdags em begav vi oss till Äppelgården. Där både sjöng vi och dansade loss till bla huvud ,axlar , knä och tå, rockspindeln, klappa händerna när du är riktigt glad, honkey tonk m.m. Vi visade också upp vår egen piratdans som vi tidigare i höstas hade hittat på. Efteråt blev vi bjudna på gott fika! På hemvägen stannade vi till på lekplatsen nere vid kajen. En mycket lyckad och uppskattad em!

I onsdags em sken solen och då började ett barn jaga pedagogens skugga. Det blev en rolig lek som slutade med att vi ritade av varandras skugga på asfalten med gatukritor. En förälder kom och blev också avritad.

Lpfö 98 reviderad 2016: Förskolan ska sträva efter att varje barn

-utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek,bild,rörelse,sång,och musik,dans och drama

-utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

I torsdags hade vi ett tabatapass där vi fick upp pulsen ordentligt. Efteråt hade vi lite biomys med Klas Klättermus och popcorn.

På onsdag nästa vecka åker en liten grupp barn buss till Mårdslycke där vi ska leka och köpa glass för de pengarna som alla snälla föräldrar och andra nära och kära skänkte när vi hade lussefirande i matsalen.

En skön helg önskar vi på Lindebo!

v 17 Naturexperiment

För ett par veckor sedan gjorde vi ett experiment med gräsfrö (se blogginlägg från v 15). Vi skapade gräsgubbar av en nylonstrumpa, jord och gräsfrön och se vad som hänt på ett par veckor. En del ”gubbar” har fått en tjock gräskalufs medans andra inte alls så mycket. När vi funderade kring detta ihop med barnen var deras teorier att det berodde på att det kunde bero på för lite gräsfrön eller att vi vattnat för lite på gräsfröna och att vattnet tagit slut i burken så att den inte kunde suga upp något i den lilla ”strumpsvansen”.

Vi tränar på samarbete och (Lpfö 18) att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld. Barnen var två och två och fick som uppgift att tillsammans måla efter instruktionerna nedan, måla en blå himmel eller en brun traktor, en gul sol och två vita spöken. Det här med samarbete kan ju se väldigt olika ut och hur man väljer att göra men det viktigaste är att alla är delaktiga och överens. Är man inte det så får man lösa det tillsammans och hur gör man då? Många intressanta diskussioner.

Vi har varit i skogen och kollat myror, vi hittade en superstor myrstack. På en film om myror lärde vi oss att myrstacken under marken är dubbel så stor som den man ser över marken och att myror äter nästan allt men älskar söta saker som honung och socker. Så då gjorde vi ett experiment: Vi hällde ut saft i en form en en åtta på grusvägen i närheten av myrstacken efter det lekte vi i skogen och när vi gick tillbaka till Lindebo såg vi saftåttan som var full med myror precis som en racerbana. Vi lade också blommor på myrstacken och gick tillbaka dagen efter för att se om något hade hänt med blommorna. De flesta barnen trodde att blommorna skulle vara borta men de var kvar.

Lpfö 18

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

*nyfikenhet, kreativitet och lust att lära och leka

*förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp

Trevlig helg!

V. 16 Påskvecka

Måndagen började vi med en gympalektion. Uppvärmningen bestod av en hinderbana följt av en påskstafett. Barnen fick stå på ett led och sedan springa till en station där det fanns påskhäxkläder att ta på sig så snabbt som möjligt och sedan ta ”kvasten” och flyga runt en kon och sedan tillbaka till stationen, klä av utklädnaden och tillbaka till sina kompisar.

Gympan avslutades med att alla Lindebobarnen fick tävla mot fröknarna i en bollek.

Vi har denna vecka ägnat mycket tid och energi till att fira påsk. Vi har bland annat haft påskjakt, Påskhönan kom flygande en dag och tappade fjädrar i olika färger över hela förskolegården, 12 st fjädrar hittade barnen efter henne. Det coola äggexperimentet ”Hur man får in ägget i flaskan och hur får man ut det igen?”Vi tog ett kokt ägg och satte ett litet ljus i ändan på ägget, placerade ägget med ljuset inne i flaskan i öppningen på kolven, efter en stund slocknar ljuset och då sugs hela ägget in flaskan, som ett trolleri. Egentligen handlar det om lufttryck, litet lufttryck inifrån flaskan och ett större utifrån, resultatet blir att ägget trycks in. För att få ut ägget igen måste man öka lufttrycket inuti flaskan igen (genom att blåsa in luft i öppningen) och ägget kommer ut igen.

Påskjakten gick ut på olika stationer bland annat att sätta näbben på kycklingen i blindo. Påskjakten avslutades med påskäggsjakt och fika med innehållet i påskäggen samt en stor påskhare gjord av frukt.

Glad påsk och trevlig långhelg så syns vi igen på tisdag!

Vecka 15

Nu går vi in i vecka 15 och det innebär att det bara är en vecka kvar till påsklov. Denna vecka har vi hunnit med en hel del pyssel. Vi har tillverkat kycklingar av toalettrullar, pysselögon och glitterpapper.

Vi har gjort gräsgubbar. Först hällde vi i ett par matskedar gräsfrön i en nylonstrumpa och sen jord på det. Formade öron och näsa, satte dit ögon och sen var det klart! Förhoppningsvis kan gräset växa igenom strumpan så att gubben får lite hår också.

I onsdags hade vi en stor raketbyggardag där barnen blev indelade två och två och fick bygga ihop sin egna raket. Med hjälp av en petflaska, 4 st pennor, silvertejp och vanlig tejp fick de börja bygga ihop sina raketer. När bygget var klart var det dags att gå ut och skjuta iväg dom med hjälp av bikarbonat, ättiksprit, hushållspapper och en kork.

Beskrivning: Tejpa fast 4 st pennor på en petflaska så att den kan stå upp och ned vänd. Vänd tillbaka flaskan så att den står på botten. Fyll upp ca 1 cm med ättiksprit. Rulla in ca 1 msk bikarbonat i hushållspapper. Tryck ner detta i flaskan lite snabbt, i med korken och vänd flaskan så att den står på pennorna (upp och ner). Backa en bit och VÄNTA.

Vi har också testat beebotbowling där barnen fått programmera beeboten och försöka få ner så många flaskor som möjligt och räkna ihop poängen på de flaskor de lyckats få ner.

Fredagen bestod av bakning av chokladbollar som barnen fick ta med sig hem till fredagsfika.

Trevlig helg och trevlig påsk önskar vi er som gått på påsklov.

V.14

Då var en ny vecka igång och måndagen började i vanlig ordning med gymnastik. Passet bestod av en uppvärmning med bollar, vi kastade ut massor av bollar på golvet, vi satte sedan igång musik och när musiken stannade var målet att stoppa i bollar i korgen men sedan låta bli när musiken drog igång igen.

Vi fortsatte med leken Land och hav där vi låtsades att vi var på ett stort piratskepp och barnen fick låtsas göra sådant de tror att man gör på ett skepp bland annat städa, putsa kanonerna, styra rodret och fiska. Under lekens gång ropade en vuxen ”Land i sikte” då klättrade alla upp i ribbstolarna och kikade och spanade efter land. Därefter ropade den vuxne igen ”Ohoj matroser” då var det dags att vara på skeppet igen och göra piratsysslor. Vi hade också ställt ut bänkar som barnen satte sig på när vi ropade ”Ro!” På golvet fanns också en stor röd matta som alla barnen sprang till när vi ropade ”Skepp ohoj”. Sista uppmaningen var att ”Kaptenen kommer!” då ställde sig alla i givakt.

Sista leken innan avslappningen blev Färg och familj. Barnen blev indelade i olika lag, det röda, gula och blå laget, alla fick ett band att hänga på sig i den färg de blev indelade i. Vi la ut rockringar på golvet och startade igång musik som barnen sprang och dansade till. När musiken stannade ropade en vuxen ”Färg” då var uppgiften att ställa sig tillsammans med exempelvis de röda i en rockring. Nästa gång ropade en vuxen ”Familj” och barnen skulle då ställa sig tillsammans med en från varje färg alltså en gul, en blå och en röd. Svårt men roligt!

Vi har även hunnit med en hel del matematik denna vecka. Vi har bland annat varit på Ekebo och haft sifferjakt, varit i skogen och jobbat med taluppfattning men även lite problemlösning. Vi lekte leken Under hökens vingar kom men med siffror istället för färg.

Ha en fantastisk helg i det fina vårvädret.