v.19

I vårt arbete med språk och kommunikation hade barnen som förslag att vi skulle skriva egna sagor.
För att utmana barnens tankar och få igång fantasin använde vi oss av bilder i olika kategorier, en figur, en plats och ett föremål, och byggde sagor utifrån bilderna.
Så här blev sagorna:

”Det var en gång en bebis som bodde i en låda. En dag var bebisen ute och gick och hittade en bil. Bebisen körde runt i bilen och körde genom en tunnel sen körde bebisen hem igen. Slut.”

”Det var en gång en hund som bodde i en skottkärra. När hunden var ute och gick hittade den en tandborste. Hunden borstade sina tänder och sköljde bort tandkrämen i havet. Sen gick den hem. Slut.”

”Det var en gång en älg som hade horn. Älgen bodde i en toalett. När älgen var ute och gick hittade den en klocka. Älgen bajsade på klockan. Älgen gick vidare och hittade två äpplen som den åt upp. Sen gick den hem och bajsade på toaletten. Slut.”

Därefter berättade vi sagorna för barnen och de fick rita egna bilder på det som de tyckte var viktigast i sagan.

Vi kommer att fortsätta med sagoskrivandet nästa vecka.

Vi har börjat förbereda våra sålådor genom att så lite frön inomhus. Även i år har vi fått fröer från Nelsons frö, och vi har sått både luktärt och solros och kålrabbi och broccoli. Det blir spännande att se vad vi lyckas odla i år.

Trots att det varit lite kallt denna veckan så är det ju ändå härligt att komma ut och röra på sig. En dag gick vi en promenad på gamla järnvägen.
Vi såg och hörde flera fåglar, en andmamma simmade runt med sina andungar i en damm och en koltrast sjöng så fint för oss. Vi såg och jämförde stora grankottar och små tallkottar. Vi såg massor av vitsippor och flera träd och buskar som börjar grönska nu.

Vi önskar er en trevlig helg!

V 17

Nu är vi tillbaka på bloggen igen efter påsklov och en kortvecka då personalen var på kompetensutveckling. En förmiddag var vi och lyssnade på en föreläsning om barns språkutveckling, det blev en uppfräschning av våra kunskaper och en eftermiddag åkte vi till Älmhult för en föreläsning om samtal med föräldrar, alltid lika viktigt att ha en bra dialog och samarbete med föräldrarna.

Vi har ju börjat på lite smått med vårt språktema. Vi gjorde en mindmap med saker som vi tycker hör till språk och så samlade vi de större barnen och pratade om vad de tyckte och hur vi ska jobba vidare. Vi fick några förslag bl.a. :
-visklekar
-leka mamma, pappa, barn
-skriva sagor

 

Vi har finkornig färgglad sand som vi hällde upp på brickor till barnen. Till sanden tog vi fram våra magnetbokstäver och så fick barnen uppmaningen att skriva bokstäver eller rita vad de ville i sanden.

Några av barnens kommentarer:
– Jag gör ett A.
– Jag gör ett X.
– Jag har gjort ett O.
– Han säger att jag har gjort ett G, men det har jag inte, jag har gjort en snigel.
– Jag har skrivit min bokstav.
– Jag gör andras bokstäver och min egen.
– Kolla det blev ett A.
– Om jag gör två streck på L så blir det E.

Sand är ju kul att leka med på flera sätt, så vi har fixat ny sand som vi har i vår stora låda ute i tvättrummet. Just nu har några bilar fått flytta ner i lådan, kanske barnen har några funderingar på andra saker som man kan leka med i sanden.

Vi på Lyckan önskar er en trevlig valborgshelg och en solig första maj!

v. 14

Den här veckan har vi koncentrerat oss på att påskpyssla. Vi har erbjudit barnen att måla på en lerkruka och sedan plantera Blomman för dagen i dem. Vi har också erbjudit dem att göra garnägg med hjälp av en ballong, tapetklister och garn. Nu håller vi tummarna för att det kommer växa i allas krukor!

Denna veckan har vi också haft avslutningsfest för våra två kompisar som börjat på Ekebo. Vi gjorde rörelser till Mora träsks huvud, axlar, knä och tå och även till honky tonk. Vi gjorde också rörelsesången springa springa. Vi lekte kycklingarna och räven och sedan fikade vi på chokladbollar och drack saft. Som avslutning på festen fick de två barnen åka ”ut från Lyckan” på en rutschkana!

Vi önskar er en trevlig helg och en härlig påsk. Vi återkommer med bloggen vecka 17!

V 13

Denna veckan har  våren verkligen visat sig från sin bästa sida. Vi fick ett par dagar med riktigt fint väder. Det har börjat dyka upp vårtecken lite här och var. Har ni sett några vårtecken?

Bildresultat för vitsippa tecknad

I veckan har vi jobbat med bokstäver barnen har bl.a. fått glittra sin begynnelsebokstav.  Så fint det blir med glitter i olika färger.

Denna veckan har verkligen kreativiteten flödat, barnen har kommit in i ett ”måla och rit- flow”. De färglägger gärna målarbilder, men kan lika gärna rita själva.

Vi passade även på att gå till skogen en dag. Det var verkligen länge sedan vi var där. Med oss hade vi rekvisitasagan ” de tre små grisarna”. Så mysigt det var att sitta i skogen och lyssna på saga i solskenet. Därefter lekte, klättrade och sprang barnen och hade så roligt. De har nog också saknat skogsbesöken.

Snart är det påsk och det är hög tid att börja påskpyssla lite. Barnen har målat krukor som vi sedan ska plantera i ” blomman-för-dagen” ska det växa i barnens målade krukor.

Vecka 10 läste vi sagan Babba och paprikan. Då planterade vi även några paprikafrön. Så här mycket har de växt sedan dess

TREVLIG HELG!!!

V.12

Solen har äntligen kommit på besök och den är så efterlängtad.

Sedan en vecka tillbaka har vi påbörjat överskolningen till Ekebo och denna gången är det två barn som flyttar och efter sommaren överskolas ytterligare två barn ( som det ser ut nu). Vi önskar de två som flyttar nu Lycka Till och tackar för att vi fått lära känna dem.

v. 10

Denna veckan har vi startat upp med vårt nya ämnesblock:
Språk och kommunikation.

Syftet med detta är att barnen ska få möjlighet att utveckla sitt talspråk, ordförråd, begreppsuppfattning, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, utveckla sin förmåga att lyssna, samtala och uttrycka egna uppfattningar, utveckla intresse för bild och text och förmåga att samtala om dessa.

Vi började med en saga om Babblarna. Babblarna är ett gäng små figurer som är framtagna för att främja språkinlärningen. Babblarna riktar sig mest till de allra yngsta barnen men kan ofta locka även de lite äldre, det beror ju helt på hur vi pedagoger utformar aktiviteterna.
Just idag berättade vi en saga om hur Babba hade en paprika och med hjälp av de andra babblarna satte fröna i jorden för att få nya paprikor. Efter sagans slut tog vi fram våra paprikafrön som legat och torkat några dagar och så fick barnen så fröna i våra miniväxthus.

Vi fortsatte arbetet med babblarna med att barnen fick låna en Ipad och ta kort på Babba. Det var lite pyssligt att veta hur man ska hålla Ipaden samtidigt som man ska kunna nå avtryckarknappen, en del fick ha lite hjälp med att hålla.
Det blev väldigt fina bilder på Babba iallafall!

Vi målade under barnens fötter och gjorde avtryck på papper. Några av barnen tyckte att det kittlades under fötterna och en del tyckte att fotbadet efteråt var roligast.
När det torkat, klippte vi ut fotavtrycken och satte dit ögon och mun och vips hade vi egna jättefina babblarfigurer.

Avslutningsvis kommer lite härliga vinterbilder från veckan då vi till barnens glädje fick ett ordentligt lass med snö. Hoppas att åtminstone några overaller blev lite renare.

Trevlig helg önskar vi på Lyckan!

 

V.9

Nu är vi tillbaka efter en veckas uppehåll i bloggen.  I vår blogg vill vi visa vår verksamhet och vad för kul vi hittar på här på dagarna. Är det något ni saknar här i bloggen? Något som ni vill att vi ska lägga till?  Skriv gärna en kommentar så ska vi försöka lösa det.
Just kommentarer är något vi gärna vill ha. Det är ett sätt för oss att se om bloggen når ut. Man behöver inte skriva så mycket. Det kan räcka med ett ord.

Nu är vi i slutet på vårt tekniktema. Näst vecka kör vi igång med språk och kommunikation. Vi är några  personal på Fjärilen som deltagit i ett Natur och Teknik- projekt. På sista träffen fick vi tips på hur man kan bygga en konstrobot. Det lät ju jättespännande.

Vissa av barnen var lite tveksamma till en början -en robot??

Tisdagen den 28/2 var det semmeldagen. Det firade vi givetvis med semlor, fast istället för mandelmassa hade vi vaniljkräm. Bullarna hade vårt duktiga köksbiträde Ingegerd gjort.

 

På lyckan försöker vi anpassa våra aktiviteter så det passar alla åldrarna.  Därför delar vi oftast på gruppen i 2 eller 3 grupper. Här gör en av grupperna det roliga experimentet ” Russinhissen” . Med hjälp av kolsyrat vatten och russin, så får man russinen att åka upp och ner. Detta experiment har vi gjort många gånger, med det är lika roligt varje gång.

Vi har upptäck att några av barnen har börjat intressera sig för bokstäver. Det byggs både fantasiord och riktiga ord.  Barnen kan arbeta med detta själva eller tillsammans med en kompis. Magnetbokstäverna har har plötsligt blivit jättepopulära.

Att sjunga är en favorit bland stora och små. Till denna sångsamlingen tog vi hjälp av vårat akvarium. Barnen får fiska upp en fisk och på baksidan av fisken finns en bild som visar vilken sång vi ska sjunga.

 

Bildresultat för tiggy testar

” TIGGY TESTAR” är ett program sin finns på UR.se hemsida.  Tiggy tar vi ofta hjälp av när vi ska experiment. Då kan vi först titta på filmen och sedan göra experimentet själva.  Till varje avsnitt finns även att arbetsmaterial att jobba med.

Här kan ni titta på hur och vad vi jobba med denna gången!!

http://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/176000-176999/176661-1_102752_Flaskspoket.pdf

Bilar är ett stort intresse på Lyckan bland både tjejer och killar så varför inte avsluta tekniken på bästa sätt genom att bygga just en bil. Att resultatet inte blev som vi tänkt spelar ingen roll, för det är processen dit som är mest intressant.

Vi lyckade inte att få bilen att gå framåt inte ens med en prins som chaufför och en prins som passagerare ( vilket var viktigt enligt barnen). Men vi fick den att lysa till barnens jubel.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 Trevlig Helg!!

V.7

Vi fortsätter även denna veckan med vårt tekniktema.

Nu har vi pratat om vad teknik är och vilken teknik vi har i vår omgivning. Denna veckan valde vi att titta lite närmre på en sak som är teknik och som barnen visat stort intresse för, nämligen ficklampan.  Vi pratade om hur man kunde använda den? om barnen hade en ficklampa hemma? Hur den fungerade. Detta ritade sedan barnen ner på ett papper.

Därefter hade barnen ett önskemål att få lysa med ficklamporna. Givetvis skulle vi göra det. Vi delade barnen i lite mindre grupper och gjorde det alldeles mörkt i rummet. Så roligt det var att försöka hitta sina kompisar med hjälp av ficklampan sken.

Den 14 februari på alla hjärtans dag blev vi överraskade av kocken på äppelgården som lagar vår mat. Han bjöd dagen till ära på efterrätt vilket uppskattades av både barn och vuxna.

KÄRLEKSMUMS!

Vi tyckte också det var dags att plocka fram vår Bee-bot igen och jobba med den och barnen har så roligt med den.

”Bee-bot är en liten robot som på ett motiverande och lättfattligt sätt tränar bl.a. problemlösning, algoritmiskt tänkande, felsökning och samarbete. ”

Vi satt först vid ett bord men oron för att bee-boten skulle fara i golvet gjorde att vi förflyttade oss till golvet istället. Det finns många olika sätt att jobba med  en bee-bot, olika mattor att använda som     t ex. dessa två.

Bee-Bot matta Geometri (u) Bee-Bot matta Bondgård(u)

Vi valde dock att denna gången bygga en bana för bee-boten att köra i.

   

”Pettsons uppfinningar” är en väldigt omtyckt app som barnen gärna väljer att jobba med. Ibland vill de vara ensamma vid paddan och ibland är det bra med en kompis som kan hjälpa till. Skönt att det finns valmöjligheter =)

Nästa vecka är det sportlov, då tar bloggen en paus, så vi ses igen v 9, men innan dess vill vi dela med oss av ett litet tips så ni vet när vi gör nya inlägg.

Längst ner på denna sidan finns en ruta där ni skriver in er mailadress, därefter får ni ett mail där ni måste bekräftar att ni vill prenumerera lyckans blogg sedan är det KLART och ni får meddelande varje gång det kommer ett nytt inlägg.

Hur enkelt som helst!!!

TREVLIG HELG!!

 

v.6

Vi har fortsatt att jobba med teknik. Vi samlade barnen i smågrupper och tittade på en mängd föremål som låg på bordet. De var bl.a. en ficklampa, en sax, en mobiltelefon, pinnar, löv, en kotte, en hammare, en blomma, en vattenkanna och en skruvmejsel. Vår tanke var att tillsammans urskilja vad som är teknik och inte.  Det var ganska svårt till en början men när vi pratade om att teknik kan vara saker som människan tillverkat för att lösa problem så blev det lite lättare.

”En sax är teknik, den klipper man med.”
”Skruvmejseln är teknik, man ska skruva när det är något som inte är fast.”
”En mobiltelefon är teknik, den kan man spela spel på och titta på Youtube, och ringa med.”
”Löven är inte teknik, de trillar ner från träden.”
”Pinnar är inte teknik, de kommer från skogen, de har växt på träden.”

Vi hängde upp olika tekniksaker i fönstret för att mer konkret visa de små barnen var tekniken finns i deras omgivning.

Prata gärna tillsammans med era barn om vad ni har för teknik runt omkring er hemma, så fortsätter vi diskussionen här nästa vecka.

 

Alla hjärtans dag närmar sig och vi fick lust att pyssla. Klippa, riva och klistra är bra för finmotoriken, och vilket fint resultat det blev.

Vi limmade plattor till duplo på ett litet bord och – vips – så förvandlades hela bordet till en djurpark där alla djuren placerades i burar.

Vilket härligt vinterväder vi fick i veckan. Vi har skottat, åkt pulka, fångat snöflingor med tungan och rullat runt i snön.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Trevlig helg önskar vi på Lyckan!