Hälften, dubbelt och lite Allemansrätten

Idag har vi tittat på flera korta filmer om Allemansrätten och diskuterat kring dem.  Det var många kloka tankar som kom fram. Alla visste mycket om vad man fick och inte fick göra i naturen. Vi pratade om vad ord som fridlyst, tillåtet och förbjudet betyder.              Före lunch var vi på berget och lekte en mattelek om hälften och dubbelt. Efter en lunch som bestod av vildsvinsbiffar, potatis, sås och grönsaker åt vi glass och tittade på Livet i bokstavslandet. Vi avslutade dagen och veckan med fredagsdans.

I går(torsdag) var vi som vanligt på Kaskad. Denna gången åkte vi tillsammans med tvåorna. Det var som vanligt en rolig stund med både vattenlek och simträning.

I onsdags gjorde vi coola teckningar med flaskfärg och stenkulor. Vi rullade kulorna på papper med färgklickar på. Det blev flera häftiga mönster.

Vi har även hunnit arbeta med matte på datorn, haft halvklass med fritids, tittat på ett avsnitt av Djuren på djuris , klappat stavelser och haft hinderbana på idrotten under veckan.

Trevlig helg

/Sanna

 

M som i monster och Mpemba-effekten

I dag har vi haft en härlig förmiddag nere vid Björkeborg. Vi lekte i stora snöhögar, byggde hus, gjorde snöänglar och lekte i klätterställningen. Solen värmde gott idag till skillnad från igår då vi hade minus 20° C på morgonen. Något gott som den kalla morgonen ändå förde med sig var att  man kunde passa på att testa mpemba-effekten. Det gjorde förstås vi och det blev en härlig och supercool effekt. Efter det åkte vi till Kaskad för simträning och vattenlek.

Vi har arbetat vidare med trafik under veckan. Vi har pratat om mörker och reflexer. Vi har lärt oss en ramsa som kan vara bra att rabbla innan man ska gå över en väg. Den går så här:

Ingen boll, inget troll

Nu har vi tittat åt båda håll(vänster, höger, vänster)

På idrotten i onsdags blev det  ”önskedrott”. Vi hoppade hopprep, spelade fotboll och hoppade höjdhopp.

Vi har även arbetat med bokstaven Mm och byggt läskiga monster av lera och mycket, mycket mera.

Trevlig helg

Sanna

Trafikpromenad och fritidstimme

Denna vecka har inte varit något undantag. Det har varit fullt upp hela tiden. I måndags hade vi stormöte. Då träffas alla eleverna på skolan i biblioteket. Vi pratade om vad vi hade tagit upp när vi hade klass- och elevråd. Det handlade om hur man är mot varandra, vilka ord vi använder till kompisar och hur vi tillsammans kan bli bättre på att använda ett vårdat språk och vara schysta mot varandra.

I tisdags började vi med en ny grej, som vi ska fortsätta med resten av terminen. Fritids hade lektion med halva förskoleklassen och halva ettan under en timme. Den andra halvan av förskoleklassen hade lektion med Erik och mig. Det var roligt och uppskattat. Efter det tittade vi på en film som handlade om trafik och om hur viktigt det är att vara uppmärksam i trafiken. Vi arbetade även med trafik i Livet i vår värld.

I onsdags hade vi idrott. Då lekte vi ”korvmedbröd-datten” och kortleksstafett. Efter hann vi med att duscha. Det har vi knappt hunnit med på fredagar. Alla verkar nöjda över att vi har bytt tillbaka idrotten till onsdagar. Efter högläsning och frukt hade vi bibliotekstid och skrivande på datorerna. Vi satt två och två och skrev bokstäver och ord. Vi avslutade dagen med att pärla trafikmärken eller måla målarbilder.

I torsdags var det som vanligt dags för en tur till Kaskad. Denna gången var det fyrorna som åkte tillsammans med oss.

Idag har vi gått en trafikpromenad för att upptäcka farliga ställen i trafiken. Vi hittade jättemånga trafikmärken.

Vi avslutade veckan med att se färdigt filmen som vi började på innan lovet och sist men inte minst en fredagsdans.

Trevlig helg

Alla hjärtans dag och bokstavsjakt på utedagen

Denna vecka har varit mycket innehållsrik. I tisdags var det Alla Hjärtans Dag. Vi gjorde Alla Hjärtans Dag-pyssel och åt Alla Hjärtans Dag-godis. I onsdags letade vi bokstäver i trollskogen. Vi arbetade tillsammans i grupper för att hitta alla bokstäver. Tillsammans bildade bokstäverna: ALLA HJÄRTANS DAG. Det var en rolig aktivitet som passade alla med mycket spring i benen. Kaskad, med simträning och vattenlek stod på programmet i torsdag. Som vanligt blev det en rolig dag. Denna vecka hade vi sällskap av femmorna.  Vi avslutade veckan med stationsarbete. Vi målade målarbilder, spelade olika spel och  lärde  oss att spela Kahoot(frågesport) på datorerna. Efter lunch blev det filmmys med popcorn. Filmen vi såg var Svampbob. Innan vi gick hem på sportlov tog vi en fredagsdans.

Nu önskar Erik och jag er ett härligt sportlov. Vi ses igen måndagen den 27 februari.

/Sanna

Aa som i apa och en härlig förmiddag i pulkabacken

Men, vart tog veckan vägen. Redan fredag igen. Veckan som gått har, som vanligt, varit bra. Vi har hunnit med massor  roliga saker.

Vi har arbetat med bokstaven Aa på olika sätt. Ljudat, skrivit och funderat på vilka ord som innehåller bokstaven. Nästan alla hade klurat ut ledtråden jag gav i planeringen: abborre var den vanliga fisken. Vi har även hunnit med att pärla apor och alligatorer.

Hälften och dubbelt har det handlat om på matten. Det var lite klurigt att komma ihåg vilket som betydde vad, men vi får träna mer.

I onsdags hade vi en härlig förmiddag i ”Mördarbacken”. Vi åkte pulka eller snowracer så att snön yrde. Det var mysigt att sitta ute i snön och fika. Ellie överraskade hela klassen med hembakta chokladmuffins. Tack 🙂🧁.

I torsdags åkte vi som vanligt till Kaskad för simträning och vattenlek. Denna vecka hade vi sällskap av sexorna, som hade kartläggningssim.

I dag har vi hunnit med fortsatt arbete om Aa, datorer och mandalas. Vi hann även sjunga Hello, good morning och lära oss flera olika färger på engelska.

Efter goda köttbullar till lunch avslutade vi med sammarbetsövningar och dansstopp i idrottshallen. I dag gällde det att stå i en ring och hålla varandra i händerna. Sen skulle man gemensamt se till att hålla en, sen två och till sist tre ballonger i luften utan att släppa varandra.

Äntligen snö igen ❄

Så var det fredag igen och äntligen…..till alla barns stora glädje kom snön tillbaka, och det med besked  ⛄❄🌨🌨. Vi har lekt i snön och rullat snöklot nästan hela förmiddagen. Vi får hoppas den ligger kvar så att vi hinner åka lite i backen också.

Veckorna går så fort. Denna vecka är inget undantag. Vi har arbetat med bokstaven Ll. Vi letat ord som börjar på Ll, har Ll inuti sig eller slutar på Ll. Vi har pärlat lodjur, som blev jättefina. Vi har arbetat med skillnader och likheter på matten.

I onsdags morse kom Matilda, vår kurator, på besök. Vi hade klassråd och pratade om hur man ska vara mot varandra. Vi pratade om vilket språk vi använder mot varandra. Vi pratade även om hur man kan göra om man blir arg, istället för att säga taskiga saker och fula ord. Som tur är hör vi aldrig några fula ord från barnen i förskoleklass(säger både Erik och Sanna), men det skadar inte att prata om det. Detta klassråd kommer att leda till ett elevråd, som leder till ett stormöte där vi berättar vad alla klasser har kommit fram till. Efter det kommer det att bli ett föräldramöte där alla mammor och pappor får tycka till och förhoppningsvis kommer det att leda till ett bättre språkbruk och en tryggare miljö för alla barn på Väckelsångskolan.

På onsdagseftermiddagen blev det en utedag vid Björkeborg. Vi hade tyvärr inte vädret på vår sida och vi var ganska blöta när vi i slutet av dagen vandrade tillbaka till skolan. Trots vädret hade vi en rolig stund tillsammans.

I torsdags var det återigen dags för simträning och vattenlek på Kaskad. Det är alltid lika roligt.

Vi avslutade veckan i idrottshallen. Vi fortsatte på temat samarbetsövningar. Vi avslutade med dansstopp och lite fredagsdisco.

Trevlig helg

/Sanna

Flyter eller sjunker

Denna vecka har det handlat om vatten i dubbel bemärkelse. I onsdags gick vi till ”bäcken” utmed elljusspåret. Där hade vi en härlig, men kall stund, med undersökning av vad som flöt eller sjönk  i vattnet.

I torsdags var det åter igen dags för en tur till Kaskad med vattenträning på programmet. Vi hoppade från kanten och doppade ansiktet. Sen tränade vi arm- och bentag.  Jag tyckte mig höra ordet fenomenalt i båda grupperna 😀🏊🏼‍♂️. Vi hann med fri lek i äventyrsbadet också.

Under veckan har vi arbetat med bokstaven Oo på olika sätt. Vi har lärt oss de udda talen 1   3   5   7   och   9 när vi hade matte. Vi har även hunnit göra loppor med engelska ”uppdrag”.

Idag tittade vi på Djuren på Djuris börjar skolan, en serie som  handlar om vänskap och känslor. Sista passet för dagen hade vi samarbetsövningar i idrottshallen och avslutade med fredagsdans i form av dansstopp.

Trevlig helg

/Sanna

Kaskad…….som vi har längtat

Äntligen har vi börjat åka till Kaskad på sim- och vattenvaneträning 🏊‍♀️. Alla har sett fram mot det hela veckan med både spänning, nyfikenhet och lite oro. Vi började med att åka stor buss 🚌 ner till Kaskad. Det var nästan lika spännande och roligt som att simträna. Innan vi fick gå in i simhallen skulle vi klä om och duscha. Därefter blev vi indelade i två grupper. En grupp fick börja med simträning i termalbassängen, med simläraren Johanna medan den andra gruppen hade ”fri” lek i äventyrsbadet och i vattenrutschkanan. Efter halva tiden bytte vi.

I onsdags var vi på biblioteket före lunch. Efter lunch gick vi på utedag. Vi hade fri lek denna gången och fantasin flödade. Vi hittade flera spår efter trollet Åke, men han själv höll sig undan.

Idag har vi pratat om uppfinningar och om hur människan har fått idéer från olika saker i naturen, till exempel flygplan – fåglar, håv – spindelnät eller kamouflage – kameleont.  Vi har även haft samarbetsövningar i idrottshallen innan vi tog helgfritt.

Utöver det har vi arbetat med sortering, veckans bokstav, Ss,  och tittat på Pick a colour om family och säkert något mer.

Trevlig helg

/Sanna

Nytt år och nya äventyr

Då var vi äntligen igång igen. Det blev en mjukstart på den nya terminen, med tre skoldagar.

Vi började i onsdags med en lekstund i idrottshallen. Efter lunch gjorde vi nyårsraketer som vi ska hänga upp i våra fönster.

I torsdags gjorde vi stapeldiagram över hur många tänder vi har tappat. Vi får fylla på efter hand som de trillar🦷🙂.

Idag har vi haft engelska. Vi tittade på att avsnitt av Pick a colour  och lärde oss sången ”Hello, good morning”.

Vi avslutade dagen med Livet i bokstavslandet och fredagsdans.

 

God Jul och Gott Nytt År 🎄✨🎇

Då var den första terminen i förskoleklass över. Tänk vad fort det har gått. Nu har vi ett härligt och förhoppningsvis lite kallt och snöigt❄☃❄ jullov framför oss innan vi ses igen.

I dag har vi haft en mysig och rolig dag tillsammans. Vi har öppnat kalendrar, dansat, både långdans och Just Dance. Vi har fikat och tittat på Trolltyg i tomteskogen. Tyvärr var både Erik och flera av  eleverna sjuka idag, men vi ses ju snart igen.

Nu önskar jag er en God Jul och Ett Gott Nytt År.  Jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete nästa år.

Tack för den fina julklappen och tack för ett gott teamwork under terminen.

/Sanna