Jag tänkte i ett par inlägg förklara hur det fungerar med behörighet till högskola/universitet beroende på vilket gymnasieprogram man väljer. Först tänkte jag jämföra och förklara två högskoleförberedande program, samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet.
På samhällsvetenskapsprogrammet finns tre inriktningar, samhällsvetenskap, medier, information och kommunikation och beteendevetenskap .
På estetiska programmet finns fem inriktningar, bild och formgivning, dans, estetik och media, musik och teater.
Såklart skiljer sig programmen åt men de gymnasiegemensamma ämnena är ganska lika. Skillnaden är att man på samhällsvetenskapsprogrammet läser två kurser i matematik och på estetiska programmet läser man två kurser i historia.
Om vi går vidare till de programgemensamma karaktärsämnena så läser man på estetiska programmet estetisk kommunikation 1 och konstarterna och samhället (totalt 150 poäng) men på samhällsvetenskapsprogrammet läser man filosofi 1, psykologi 1 och två kurser moderna språk.
Såhär långt skiljer sig inte programmen så mycket åt om vi tittar på behörighet till högskoleutbildningar, väljer man att gå estetiska programmet kan man välja matematik 2 som programfördjupning eller individuellt val och även kurser i moderna språk. Fördelen med samhällsvetenskapsprogrammet är ju såklart att det ingår i programmets kärna, och om du redan har läst ett språk på högstadiet och väljer att fortsätta med samma språk på gymnasiet får du meritpoäng för steg 3, 4 och 5.
Om vi går vidare till kurserna som ingår i programmens inriktningar så är det samhällsvetenskapsprogrammets kurser som är (vanliga) behörighetsgivande till högskola. På beteendeinriktningen läser man bland annat samhällskunskap 2 och på samhällsvetenskapsinriktningen läser man både andra kursen i religion, samhällskunskap och också tredje kursen i samhällsvetenskap.
Skolverket har bestämt vilka kurser som skolorna får lov att erbjuda som programfördjupningskurser och på samhällsvetenskapsprogrammet är det exempelvis: biologi 1, engelska 7, matematik 3 och 4, moderna språk och samhällskunskap 2 och 3. På estetiska programmet är det exempelvis: engelska 7, matematik 2,3 och 4, moderna språk, naturkunskap 2, samhällskunskap 2 och 3. Men som sagt! Vilka kurser som skolan erbjuder som programfördjupning varierar, och också hur du kan kombinera dem. Men individuellt val finns ju också! Där kan du också välja att läsa behörighetsgivande kurser eller någon helt annan kurs, exempelvis någon kurs i musik, idrott eller något annat ämne som verkar spännande.


På bilderna ovan kan du se vilka olika områden man är behörig till om man läser de olika programmen (klicka på bilderna eller här för att komma till sidan utbildningsinfo.se, där kan du läsa mer om behörighetsvisarna) Områdena som är gröna är områden på högskola som du blir behörig till om du läser programmet, områdena som är gula är områden som du kan bli behörig till om du väljer rätt kurser inom programmet (programfördjupning och individuellt val), områdena som är orangea är områden på högskola som inte kan bli behörig till om du läser det gymnasieprogrammet, för där får inte alla kurser plats som du måste ha läst för att bli behörig till utbildningarna inom området.
Så, hur ska man då tänka om man väljer mellan att gå samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet?
Jag tycker att man ska tänka på följande saker:
? Vilka ämnen du gillar i skolan
? Om du vet vad du vill läsa på högskola (och kolla om programmet ger behörighet till det)
? Vilka ämnen du gärna vill läsa, och om det finns något ämne du helst läser mindre av
? Vad du har för chanser till att få höga betyg på respektive program.
Exempel: Du vill bli lärare för årskurs 4-6. Då behöver du ha grundläggande högskolebehörighet (det får du på båda programmen) och du behöver ha läst matematik 2b, naturkunskap 1b och samhällskunskap 1b. På samhällsvetenskapsprogrammet läser du alla de här kurserna, men på estetiska programmet behöver du lägga till matematik 2b. Det kan du göra både som en programfördjupningskurs eller som individuellt val. Du kanske får högre betyg i kurserna som du läser på estetiska programmet? Du kanske är kreativ och vill kombinera ditt intresse med skolämnena? Dessutom får du på estetiska programmet en förståelse för människor, hur vi samspelar med varandra och kommunicerar. Du utvecklar förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel och tränar din analytiska förmåga. Nyckelord för programmet är nyfikenhet, kommunikation, samspel samt förmåga till eget skapande och framförande. Alltså, både estetiska programmet och samhällsvetenskapsprogrammet båda en bra grund för fortsatta studier.