SLUTET NÄRMAR SIG

Vi är inne på läsårets sista vecka och på fredag är det dags för skolavslutning. Innan dess väntar 5-kamp, fotbollsturnering, skåpstömning, nyckelinlämning och en del annat.

Nästa vecka börjar lovskolan så helt tomt blir det inte här på skolan. Lovskolan pågår i tre veckor och sedan är det dags för ledighet för min del. Den 3 juli kommer beskedet från gymnasieantagningen och det kommer jag förstås titta på innan ledigheten för att se så att alla elever har en skola att börja på till hösten. Efter semestern kommer jag inte tillbaka till Dackeskolan. Det är dags för nya utmaningar och i augusti börjar jag på Ingelstadgymnasiet.

 

Jag önskar er en skön sommar! 

GYMNASIEINGENJÖR

I tidningen Mera Tingsryd läste jag idag om att Wasaskolan ska starta sitt fjärde tekniska år till hösten. 

Glad nyhet!

Om man söker till det fjärde året efter gymnasiet blir man utbildad gymnasieingenjör. Utbildningen innehåller mycket praktik (minst 10 veckor) och på Wasaskolan finns inriktningen produktionsteknik. Arbetsmarknaden ser god ut om man gått ett fjärde tekniskt år och det är ett bra alternativ till universitetsstudier. Utbildningen sker i samarbete mellan skola och näringsliv. Efter utbildningen kan du jobba som exempelvis produktionstekniker eller produktionsberedare.

Låter det intressant?

Här finns mer information:

Wasaskolans hemsida

Wasaskolans broschyr

Det finns såklart gymnasieingenjörsutbildningar på andra skolor också!

 

VECKANS YRKEN

Hej!

Veckorna rullar på snabbt och nu har jag fullt upp med att träffa elever i årskurs 8 för att ha vägledningssamtal. En av de roligaste sakerna med mitt jobb är att få möjligheten att höra alla intressanta funderingar som eleverna har också också att få så mycket kunskap! Eleverna lär mig hela tiden nya saker; om deras intressen, drömjobb och om deras erfarenheter.

Här är bara en del av allt det som jag har pratat med eleverna om den här veckan. Vilken härlig blandning va?

?? Ha en fin valborgshelg! ??

/Lina

OMVAL

Påsklovet är över och nu väntar de sista veckorna på terminen innan det är dags för sommarlov!

Idag är det första dag för omval (18 april). Om man vill ändra i sin gymnasieansökan, lägga till program eller ändra ordning, så kan man göra det från och med nu. Jag måste låsa upp sidan, så säg till så hjälper jag till!

Fram till den 19 maj pågår omvalet.

LINNÈUNIVERSITETET

Igår var jag på Linnéuniversitetet på informationsdag. Förutom en mässa där alla utbildningar visade upp sig så fanns det många olika informationspass att gå på. Jag var där tillsammans med elever och studie- och yrkesvägledare från Wasaskolan och vi lyssnade på förskollärare, grundlärare, polis och fick gå en tur i sjuksköterskornas träningslokaler.

Det var en intressant dag och jag hoppas att eleverna som var med från Wasaskolan fick hjälp sitt utbildningsval. På Linnéuniversitetet har de 150 program på grundnivå, så det finns en del att välja mellan!

VÅRD OCH OMSORG

Med risk för att det blir lite väl mycket som handlar om vård och omsorg på den här bloggen, men det är ett ständigt aktuellt ämne inom ”SYV-världen” och såklart beror det på att det behövs SÅ MÅNGA som jobbar inom den branschen i framtiden. Förra veckan var jag på en branschdag i Växjö som handlade vård- och omsorgsyrken. Vi fick lyssna på personer som hade vanliga yrken, och personer som hade ovanliga yrken. De vanliga yrkena var sjuksköterska, fysioterapeut och undersköterska. De ovanliga var biomedicinsk analytiker, handläggare, röntgensjuksköterska och boendestödjare. För mer information om respektive yrke kan du trycka på yrket, då kommer du vidare till arbetsförmedlingens ”yrkeskompassen”. Där finns information om yrket och en bedömning för hur behovet kommer att se ut i framtiden. På alla yrken stod det att det var liten (eller mycket liten) konkurrens om jobben. Det var en mycket intressant dag och jag tog med mig många nya kunskaper om vårdyrken. Imorgon ska jag tillsammans med elever och studie- och yrkesvägledare från Wasaskolan till Linnéuniversitetet på informationsdag. Kul att få lära sig mer om utbildningar och yrken, det förändras hela tiden (och snabbt) så det är viktigt att hänga med i svängarna!

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA

Jag tänkte i ett par inlägg förklara hur det fungerar med behörighet till högskola/universitet beroende på vilket gymnasieprogram man väljer. Först tänkte jag jämföra och förklara två högskoleförberedande program, samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet.

På samhällsvetenskapsprogrammet finns tre inriktningar, samhällsvetenskap, medier, information och kommunikation och beteendevetenskap .

På estetiska programmet finns fem inriktningar, bild och formgivning, dans, estetik och media, musik och teater.

Såklart skiljer sig programmen åt men de gymnasiegemensamma ämnena är ganska lika. Skillnaden är att man på samhällsvetenskapsprogrammet läser två kurser i matematik och på estetiska programmet läser man två kurser i historia.

Om vi går vidare till de programgemensamma karaktärsämnena så läser man på estetiska programmet estetisk kommunikation 1 och konstarterna och samhället (totalt 150 poäng) men på samhällsvetenskapsprogrammet läser man filosofi 1, psykologi 1 och två kurser moderna språk.

Såhär långt skiljer sig inte programmen så mycket åt om vi tittar på behörighet till högskoleutbildningar, väljer man att gå estetiska programmet kan man välja matematik 2 som programfördjupning eller individuellt val och även kurser i moderna språk. Fördelen med samhällsvetenskapsprogrammet är ju såklart att det ingår i programmets kärna, och om du redan har läst ett språk på högstadiet och väljer att fortsätta med samma språk på gymnasiet får du meritpoäng för steg 3, 4 och 5.

Om vi går vidare till kurserna som ingår i programmens inriktningar så är det samhällsvetenskapsprogrammets kurser som är (vanliga) behörighetsgivande till högskola. På beteendeinriktningen läser man bland annat samhällskunskap 2 och på samhällsvetenskapsinriktningen läser man både andra kursen i religion, samhällskunskap och också tredje kursen i samhällsvetenskap.

Skolverket har bestämt vilka kurser som skolorna får lov att erbjuda som programfördjupningskurser och på samhällsvetenskapsprogrammet är det exempelvis: biologi 1, engelska 7, matematik 3 och 4, moderna språk och samhällskunskap 2 och 3. På estetiska programmet är det exempelvis: engelska 7, matematik 2,3 och 4, moderna språk, naturkunskap 2, samhällskunskap 2 och 3. Men som sagt! Vilka kurser som skolan erbjuder som programfördjupning varierar, och också hur du kan kombinera dem. Men individuellt val finns ju också! Där kan du också välja att läsa behörighetsgivande kurser eller någon helt annan kurs, exempelvis någon kurs i musik, idrott eller något annat ämne som verkar spännande.

På bilderna ovan kan du se vilka olika områden man är behörig till om man läser de olika programmen (klicka på bilderna eller här för att komma till sidan utbildningsinfo.se, där kan du läsa mer om behörighetsvisarna) Områdena som är gröna är områden på högskola som du blir behörig till om du läser programmet, områdena som är gula är områden som du kan bli behörig till om du väljer rätt kurser inom programmet (programfördjupning och individuellt val), områdena som är orangea är områden på högskola som inte kan bli behörig till om du läser det gymnasieprogrammet, för där får inte alla kurser plats som du måste ha läst för att bli behörig till utbildningarna inom området.

Så, hur ska man då tänka om man väljer mellan att gå samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet? 

Jag tycker att man ska tänka på följande saker:

? Vilka ämnen du gillar i skolan

? Om du vet vad du vill läsa på högskola (och kolla om programmet ger behörighet till det)

? Vilka ämnen du gärna vill läsa, och om det finns något ämne du helst läser mindre av

? Vad du har för chanser till att få höga betyg på respektive program.

Exempel: Du vill bli lärare för årskurs 4-6. Då behöver du ha grundläggande högskolebehörighet (det får du på båda programmen) och du behöver ha läst matematik 2b, naturkunskap 1b och samhällskunskap 1b. På samhällsvetenskapsprogrammet läser du alla de här kurserna, men på estetiska programmet behöver du lägga till matematik 2b. Det kan du göra både som en programfördjupningskurs eller som individuellt val. Du kanske får högre betyg i kurserna som du läser på estetiska programmet? Du kanske är kreativ och vill kombinera ditt intresse med skolämnena? Dessutom får du på estetiska programmet en förståelse för människor, hur vi samspelar med varandra och kommunicerar. Du utvecklar förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel och tränar din analytiska förmåga. Nyckelord för programmet är nyfikenhet, kommunikation, samspel samt förmåga till eget skapande och framförande. Alltså, både estetiska programmet och samhällsvetenskapsprogrammet båda en bra grund för fortsatta studier.

 

 

 

 

VAD SKA HÄNDA SEN?

Idag samlades alla nyanlända elever (som går i FBK eller i klass) för att prata om terminsbetyg/slutbetyg, läroplan, det svenska utbildningssystemet och språkintroduktion.

Först pratade Robin om skolans uppdrag och skillnaden mellan terminsbetyg (som alla får från åk 6) och slutbetyg som man får när man slutar åk 9.

Sedan pratade jag om det svenska utbildningssystemet och vilka olika typer av utbildningar det finns. Jag hade fyra exempel på utbildningar som man kan läsa på yrkeshögskola:

Vi pratade också om betyg och behörighet för gymnasiet och vilka regler som finns gällande ålder på gymnasiet.

Efter min lilla genomgång (tack för alla frågor förresten, kloka tankar!) så kom Sara från Wasaskolan och berättade om språkintroduktion. Hon hade med sig tre elever som går på språkintroduktion och de berättade om hur vardagen ser ut och berättade hur språkintroduktion skiljer sig från grundskolan.

Det blev en bra förmiddag och jag hoppas att det känns lite tryggare efter att vi fick reda ut vad som gäller med betyg och gymnasiet ?